Een moodboard is voor velen onmisbaar in het creatieve proces. Niks is fijner dan je gedachten overzetten in beelden. Want een beeld zegt vaak meer dan duizend woorden, toch? Sfeer, kleuren, ideeën alles kan je erin kwijt. Google even en je hebt vaak precies wat je zoekt. Maar helaas mag je niet zomaar alle afbeeldingen gebruiken, hier zijn speciale richtlijnen voor. In dit blog vertellen we jou wat nu wel en wat niet mag, zo weet jij straks precies hoe het werkt.

Creëer en inspireer!

Kort gezegd mag je een moodboard voor jezelf maken met de mooiste plaatjes van Google. Knippen, plakken, downloaden en photoshoppen, ga je gang en maak het zo gek als jij wilt! Je kunt hiermee de meest perfecte ideeën een beeld geven, waardoor je het aan andere kunt laten zien en beter kunt uitleggen. Zodra jet het moodboard heb afgerond bent je vast heel trots op het resultaat en zou je het met iedereen willen delen. En dit mag dan weer niet. Het moodboard met de afbeeldingen van Google mag jij niet zomaar online publiceren. Je hebt deze voor jezelf gemaakt en deze moet je ook voor jezelf houden. Wanneer je een moodboard maakt met afbeeldingen van anderen geldt de regel ‘voor eigen oefening, studie of gebruik’ meer niet.

Embedden is de oplossing

Dit klinkt allemaal wel erg streng hé! Gelukkig zijn er ook oplossingen om beeldmateriaal toch te kunnen gebruiken en te delen. Heb je weleens gehoord van embedden? Makkelijk gezegd is het embedden het plaatsen van een HTML-code op je blog/site. De afbeelding wordt nu wel zichtbaar op jouw website maar is niet naar je website gekopieerd. Tip, wist je dat je op veel social media kanalen via de drie puntjes of het woord ‘more’ de mogelijkheid treft om de ’embedlink’ of ‘insluitlink’ te kopiëren? Probeer het eens uit! Zo kun je toch iets dat je zelf hebt gemaakt delen met anderen.

Voorkomen is beter dan genezen!

Geen zin in gedoe en wil je toch een bepaalde sfeer vormgeven in een moodboard? Ga dan op zoek naar foto’s met een ‘creative commons’ licentie. Zoek naar de CC0, CC BY en CC BY-SA-licenties, dan zit je sowieso goed! Een tip? Kijk eens op Pexels, dit is een site met een mooie verzameling foto’s met CC0 licentie!

Ps. En vind je nu echt die ene foto zo mooi passen in je plaatje? Vraag de maker gewoon om toestemming. Veel content creators, bloggers en influencers vinden het prima als je hun werk gebruikt met naamsvermelding en verwijzing.

Moodboard als voorbeeld voor jouw sfeerfotografie?

Ben jij zelf creatief en vind je het leuk om een moodboard te maken? Dan kunnen wij samen tot het beste idee komen met sfeerfotografie. Als jij voorbeelden laat zien wat je mooi vind en wat je niet mooi vindt, dan weet Studio LINKSHANDIG wat zij moeten doen. Wil je meer informatie over de mogelijkheden van sfeerfotografie? Klik hier